::Tabung Nak Bayar Roadtax Kereta ::

Wednesday, 24 December 2008

~Budi Bahasa Budaya Kita~

Kita selalu tgk iklan budi bahasa ni kt tv, dgr kt radio..
Tapi..
benarkah rakyat Malaysia ni berbudi bahasa??
Eira nak kongsi cite ckit time beli makanan smlm..
Terpaksa beratur panjang..
maklumlah hari selasa, x byk kedai yg buka kt astaka..
terpaksa le beratur..
'Biar lambat janji dpt mkn'..hehehehe
alih-alih..
ade le sorang mak cik tu..
terus je potong que n ddk kt sblh eira..
terkejut gak eira..
datang2 je terus minta 2 pinggan nasi..
Geram tol!!
dia ni x nampak ke punya le ramai org beratur dok tunggu turn..
Eira terpaksa senyum je le..
nak marah x leh, sbb dia tua pd kite..
nanti org ckp x hormat org tua lak


Time nak bayar pon, dia buat benda yg sama gak..
tension tol!!
pagi ni terpaksa jln kaki keluar dr rumah..
lupa lak nk bawa blk basikal smlm..
huhuhu
sampai kat bus stop..
ade sorang akak ni tengah tunggu bas..
akak ni terlampau peramah sgt..
samapi x terlayan eira..
apa yg eira x suke..
dia suke sgt korek2 rahsia org..
kalu bleh..
sume dia nk tau..
keje mana? dah kahwin ke? anak berapa?
aduh!! pening2..
Yang wat eira lagi pening..
bila jumpa kita tgh tunggu bas kt bus stop..
dia tanya cam ni..
"Bas x mai lagi ke?"
aduyai..
dah nampak kita dok ddk kt situ..
mesti le bas x dtg lg..
penat tol..
nak melayan soalan yg sama tiap ari..

Inilah Malaysia..
Tanah Airku yg tercinta..
ada org yg pentingkan diri..
dan ada lak org yg terlalu mementingkan org lain..
Renung2 kan lah..
hehehehe

No comments:

Post a Comment

Terima kasih sudi singgah kat blog Eira
Tinggalkan jejak korang kat sini..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

::Tinggalkan Link Korang Kat Sini::

Copyright © 2012.All Right Reserved by Eira Aikawa