::Tabung Nak Bayar Roadtax Kereta ::

Saturday, 27 December 2008

~Selamat Tahun Baru~

Assalamualaikum w.b.t.
Sedar x sedar..
lusa kita akan melangkah ke tahun hijrah yang baru..
1430 Hijrah..
dan 4 hari lagi..
Kita akan melangkah ke tahun baru..
2009..
Sudah tercapaikah hajat, impian dan azam tahun ni??

Bagi eira..
Alhamdulillah..
Akhirnya dah dpt keje..
dpt menggembirakan keluarga..
sudah cukup bermakna buat insan kerdil ni..
Eira nk ucapkan selamat menyambut Maal Hijrah..
Buat semua pengunjung blog eira..
Maaf dipinta andainya penulisan eira kt blog ni..
ade menyinggung atau mengguris hati sesape..
maklumlah..
eira ni hanya insan biasa..
Salam Maal Hijrah 1430
Semoga Tahun Baru ini memberi sinar baru dalam hidup kita..
Insyaallah..


Dapatkan Mesej Bergambar di Sini


Friday, 26 December 2008

~Jalan-jalan~

Cuti sempena Krismas dihabiskan dgn jln-jln..
mula-mula ingat nk stay kt umah je..
tapi cian lak kt adik..
beria-ria benor dia ajak eira kuar..
padahal dia keje pagi ari tu..
nasib baik mak sudi htr gi perangin..
jimat ar duit tambang bas..
hehehehe
Mula-mula..
Kitorang gi window shopping kt pacific..
pacific ni br je buka 17hb ari 2..
penuh ngan chinese je..
barang dia leh thn mhl gak le..
huhuhu

Jalan punya jalan..
kitorang tiba kt kedai Body Glove..
ada discount hebat lak 2..
baju yg harga rm69.90 tinggal rm20 je..
eira n adik apa lagi..
rembat ar sorang satu..
hehehehe
pas tu..
kitorang gi jalan-jalan kt perangin mall lak..
mmg besh..
eira semapt ar beli beg tangan baru..
adik lak beli tali pinggang..
akhir sekali..
tmpt wajib kami kalu gi shopping..
popular book store..
layan novel..
dapat ar beli 2 novel..
nama apa erk..
aisey lupa lak..
karya fauziah ashaari..
kalu x slh ar..
ari sabtu ni..
kitorang nk kuar lg..
hehehehe
habiskan duit sblm dpt gaji..
sampai sini je catatan utk hari ni..
Wassalam..

Wednesday, 24 December 2008

~Budi Bahasa Budaya Kita~

Kita selalu tgk iklan budi bahasa ni kt tv, dgr kt radio..
Tapi..
benarkah rakyat Malaysia ni berbudi bahasa??
Eira nak kongsi cite ckit time beli makanan smlm..
Terpaksa beratur panjang..
maklumlah hari selasa, x byk kedai yg buka kt astaka..
terpaksa le beratur..
'Biar lambat janji dpt mkn'..hehehehe
alih-alih..
ade le sorang mak cik tu..
terus je potong que n ddk kt sblh eira..
terkejut gak eira..
datang2 je terus minta 2 pinggan nasi..
Geram tol!!
dia ni x nampak ke punya le ramai org beratur dok tunggu turn..
Eira terpaksa senyum je le..
nak marah x leh, sbb dia tua pd kite..
nanti org ckp x hormat org tua lak


Time nak bayar pon, dia buat benda yg sama gak..
tension tol!!
pagi ni terpaksa jln kaki keluar dr rumah..
lupa lak nk bawa blk basikal smlm..
huhuhu
sampai kat bus stop..
ade sorang akak ni tengah tunggu bas..
akak ni terlampau peramah sgt..
samapi x terlayan eira..
apa yg eira x suke..
dia suke sgt korek2 rahsia org..
kalu bleh..
sume dia nk tau..
keje mana? dah kahwin ke? anak berapa?
aduh!! pening2..
Yang wat eira lagi pening..
bila jumpa kita tgh tunggu bas kt bus stop..
dia tanya cam ni..
"Bas x mai lagi ke?"
aduyai..
dah nampak kita dok ddk kt situ..
mesti le bas x dtg lg..
penat tol..
nak melayan soalan yg sama tiap ari..

Inilah Malaysia..
Tanah Airku yg tercinta..
ada org yg pentingkan diri..
dan ada lak org yg terlalu mementingkan org lain..
Renung2 kan lah..
hehehehe

Tuesday, 23 December 2008

2~Surat cinta vs Aikawa~

Sedar tak sedar sudah hampir seminggu sejak sesi persekolahan bermula. Segalanya berlaku dengan cukup pantas. Guru-guru sudah mula sibuk membuat persiapan menghadapi peperiksaan walaupun masa masih panjang.

Seperti hari-hari biasa, Azril dan Azreen akan menunggang basikal masing-masing menuju ke sekolah. Kalau nak harap along hantar, seribu tahun tunggu pun belum tentu dia nak hantar.

“Reen, petang nanti kau balik sorang k. Ril ada latihan bola sepak. Malas nak balik rumah. Ril stay kat sekolah je. Nanti kau balik rumah terus ok. Jangan nak melencong pulak.” Ucap Azril sambil menongkat basikalnya.

“Ok bro. Pandai-pandailah Reen balik nanti. Ril tak payah risau ok.” Azreen tersenyum sambil menepuk lembut bahu saudara kembarnya.

Azril berjalan menuju ke kantin. Selalunya teman-teman baiknya akan berkumpul di situ dulu. Sebelum masuk kelas. Azreen pulak melangkah longlai menuju ke kelasnya di tingkat satu.

Tiba-tiba lak suara sumbangsih kedengaran. “Assalamualaikum..hai apa khabar?” “Amboi sombongnya..Dia pandang sebelah lain ar Riz!”
“Alah..Pandang sebelah lain tu lah tandanya sayang..”
Azreen terus berlalu tanpa menghiraukan usikan mereka. Lelaki ni kalau dilayan, makin menjadi-jadi lak nanti.

“Din, comel gak awek tadi tu. Nama dia apa erk?” Hariz Iskandar bertanya kepada teman baiknya, Aizudin.
“Nama dia Azreen. Budak 3 bestari. Abang dia budak bola under 16.” Terang Aizudin. Lagaknya seperti seorang anggota polis pulak.

Aizudin dan Hariz pelajar kelas 5 Amanah, selaku penyerang pasukan Bola sepak sekolah bawah 18 tahun. Mempunyai perwatakan yang sama, suke mengusik anak dara orang.

‘Aku akan pastikan kau jadi girlfriend aku Azreen..’ Hati kecil Khai berbisik.

“Hai Misya..” Azreen menyapa teman baiknya sambil memalingkan mukanya menghadap Misya.


“Kau apsal Reen..Muka monyok je aku nampak..”
“Aku geram ark at dua ekor mamat kat bawah tadi. Dah tak de keje lain selain nak kacau orang.” Rungut Azreen sambil mencebik.
“Sabar je lah Reen..Kau tak yah layan mamat kat sekolah ni. “ Misya menepuk lembut bahu sahabatnya.

Suara Cikgu Faridah yang mengajar subjek sejarah kedengaran sayup-sayup kerana semua pelajar telah bersiap sedia untuk pulang.

“Hmmm..nama je pelajar kelas atas, tapi perangai sama je macam budak kelas bawah..”kedengaran rungutan dari cikgu Faridah.

Azreen bergegas mengambil basikal kesayangannya di pondok basikal. Kelihatan sepucuk surat bersampul merah terlekat pada handle basikalnya.

“ Isy..surat sape lak ni. Dah ar tak tulis nama.” Azreen merungut kecil sambil memasukkan surat itu ke dalam begnya.

Usai solat dan mandi, Azreen terus mencapai laptop kesayangannya. Jari jemarinya pantas membuka akaun emel. Kelihatan tiga emel yang belum dibaca dalam peti masuk.
Kesemuanya emel dari myspace.Tiba-tiba matanya terpaku pada satu nama yang memang menjadi kegemarannya, “Kazuhiko Aikawa” Azreen lantas membuka laman myspacenya, butang approve ditekan.

‘Betul ke ni ada gak orang yang suka nama Kazuhiko Aikawa ni..’ getus hati kecilnya.

Azreen terus mencapai begnya. ‘Kalau nak online pun kerja sekolah kena siapkan jugak..Pelajaran harus diutamakan..’Masih terngiang-ngainag pesan abah itu. Walaupun abah sibuk dengan urusan syarikatnya, keutamaan anak-anak tetap diutamakan. Sampai sanggup beli laptop sorang satu.

Surat yang dijumpainya tadi dibuka. Cantik dan tersusun rapi tulisannya dan jiwang lak tu.

Assalamualaikum..
Buat tatapan saudari Azreen..
Pertama kali saya menatap wajah awak, tak lena tidur dibuatnya. Comel sangat macam kartun cardcaptor sakura. Kalau boleh, saya nak berkawan lebih rapat lagi dengan awak. Kalau awak sudi, tolong datang jumpa saya kat padang sekolah pukul 5 petang esok.
Wassalam..
Peminat setiamu


‘Apa aku nak buat ni..Hmm..tanya pendapat Along and Airil dulu ar. Orang gile mana le yang minat kat aku ni..Musykil-musykil..’

Monday, 22 December 2008

~Kena Keje~

Assalamualaikum..
untuk catatan kali ni..
eira nak story ckit..
sebuah cite sedih..
Waaaa!!
terpaksa keje ari ahad (21/12/2008)
Huhuhu
x best tol..
Tapi memandangkan dh namanya keje..
Terpaksa ar dtg gak..
Nak kena ajar kursus Pembinaan Laman Web..
Nasib baik 7 orang je
Alhamdulillah..
Kursus berjalan dgn lancar..

Thanx kpd semua yg hadir..
yg x bestnya..
terlepaslah nk tgk melodi live..
huhuhu..
Pagi ni bila eira buka emel company..
ade le dkt 30 emel yg belum dibaca..
semuanya dr peserta kursus..
Terpaksa le eira baca n balas sume emel 2..
huhuhu
Salah satu emel 2..
buat eira terasa hati ckit..
sbb penulis 2 tulis gaya penyampaian eira masa mengajar x memuaskan..
komunikasi ngan s2dent x de langsung..
huhuhu
sedey tol baca..
Tapi..
Insyaallah..
Eira akan memperbaiki lagi kekurangan eira..
cuma pelik ckit..
coz ini 1st time eira dpt komen cam ni..
So thanx kpd yg menulis tu..
Penilaian anda ttg saya..
amat eira hargai
sampai cni je catatatn utk kali ni..
Wassalam..

Saturday, 20 December 2008

~Tag dari Kak Nor~

Lama dah eira nk buat tag ni..
Tapi masa x mengizinkan lak..
Tag ni eira amik dari blog kak Nor..
Thanx akak..
Kasi eira amik..
Hehehe
Jom Mula...

1. Bekas kekasih saya..
*~* seorang yg sgt mengambil berat..tetapi jarak & masa telah memisahkan kami..*~*

2. Saya sedang mendengar..
*~* Hot Fm..ntah lagu apa ntah..*~*

3. Mungkin sy patut..
*~* Balik tido..*~*

4. Saya suke belajar..
*~* Macam2..kalu bleh..nk belajar wat sume benda..*~*

5. Sahabat baik saya..
*~* Semua orang yg bersahabat dgn eira adalah sahabat baik eira..*~*

6. Saya tak paham..
*~* Kenapa ramai yg ckp eira ni pelik?? Apa yg peliknya erk..*~*

7. Saya kehilangan..
*~* Masa saya utk bersantai kt umah..coz ari ni n esok kena keje..huhuhu*~*

8. Ramai yg berkata..
*~* Hidup ini umpama roda..kdg kita di atas..kdg di bawah..*~*

9. Makna nama saya..
*~* Yang bersinar..Bersinar ke??hmmm*~*

10. Cinta itu..
*~* Indah andai disulami dengan keikhlasan dan ketaatan kepadaNya Yang Maha Esa..*~*


11. Disuatu tempat..
~*~ aku bertafakur..Memuji keagunganNya..~*~

12. Saya akan cube..
~*~ Buat sume benda yg eira teringin nak buat..~*~

13. Makna " selamanya "..
~*~ Ntah le.. Forever le kot..bleh ke??~*~

14. . Handphone saya..
~*~ CSL.. Utamakan Buatan Malaysia..hehehehe..*~*

15. Saya paling meluat..
~*~ Tengok benda yg boleh wat eira meluat ar..hehehehe..*~*

16. Bile saya bangun dari tido..
*~* Terus mengucapkan syukur.. kerana masih dihidupkan lg pd hari ini..*~*

17. Party..
*~* amenda ni?? x suke ar..*~*

18. Haiwan yg paling cute..
*~* apa erk...ntah ar..iguana kot..*~*

19. Peringkat umo yg paling menyeronokkan adalah...
*~* Time sklh menengah..byk insiden menarik berlaku..*~*

20. Hari ini saya rasa tension..
*~* student dtg awal sgt..n sume dia dh tau..so wat pe nk dtg belajar lg??..*~*

21. Malam ini saya akan cube..
~*~ Tido puas2. coz esok nk kena keje lak..huhuhu*~*

22. Saya betul2 inginkan..
*~* sahabat beribu-ribu.. (bleh tercapai x?)

23. Bile tengok muka kat cermin pg tadi..
*~* Hmmm.. nasib baik muka x nmpak cam tension ari ni..~*~

24. Shopping kompleks..
~*~ Tempat melepak..zaman kolej dl..skrg dh krg..hehehehe..~*~

25. Makanan segera biasanya..
~*~ Cepat dimasak.. cepat di makan.. cepat habis..~*~

26. Ayat terakhir pada orang..
~*~hmmm..x tau nk jwb ar..*~*

La..dh abis ke soalan..
Ingat ade lagi..
HUHUHU..

~Kesabaran Teruji~

Assalamualaikum...
Minggu ni eira agak bz..
nak kena wat preparation untuk kursus..
hmmmm
mmg penat..
Nk cite sikit psl kursus..

Kursus pertama (17/12/08)
Berlangsung dgn jayanya tanapa sebarang mslh..
Alhamdulillah..
Dihadiri oleh 10 org staff HPP

Kursus Ke-2 (18/12/08)
Kursus ni benar2 menguji tahap kesabaran eira..
terpaksa mengajar 14 orang staff HPP
Yg berusia dari 28 thn ke atas..
Mungkin eira not well prepared..
Sbb tu smpai leh tension n stress..
Huhuhu..
eira akan ingat pengalaman ni..
Pengalaman bergelar seorang pengajar..


Teringat masa zaman sekolah dulu..
Kita sering melawan bila guru berbicara..
ada je yg x kena pada pandangan kita..
Parents pulak..
kalau anak x pandai..
mesti salahkan cikgu..
cikgu x pandai mengajarlah..
x tahu cara nak communicate dgn student..

Kini..
Aku mula merasai..
Kepayahan bergelar seorang pendidik..
Bukan mudah rupanya..
Berbagai halangan harus ku tempuhi..
Hari esok siapa kan tahu..

*Eira memang salute dgn guru2 yg penah ajar eira dari eira tadika sampai sekarang..
Doakanlah kejayaan anak muridmu ini..


Wednesday, 17 December 2008

~Lelaki Idaman~

Lelaki Idamanku...

Seorang lelaki yang aku idamkan
Ialah seorang buta,bisu, bakhil dan papa
Biarlah dia seorang yang buta..
Buta, Kerana matanya sunyi daripada melihat perkara-perkara maksiat dan lagha..
Kerana matanya terpelihara daripada memandang aurat wanita ajnabi..
Asalkan kedua matanya terang dalam memerhatikan keagungan ciptaan Allah..
Asalkan dia celik dalam melihat kesengsaraan umat Islam di Palestin, Iraq, Bosnia dan seumpananya..

Biarlah dia seorang bisu..
Bisu, Bisu daripada pujuk rayu yang bisa menggoncang keimanan..
Bisu daripada mengungkapkan ucapan yang bisa meracun fikiran..
Bisu daripada perkataan yang bisa mendatangkan kekufuran..
Asalkan bibirnya sentiasa basah mengingati Tuhan..
Asalkan lidahnya tidak pernah lekang dari membaca Al-Quran..
Asalkan dia petah membangkang kemungkaran..
Dan lantang menyuarakan kebenaran..

Lelaki yang aku idamkan ialah seorang yg bakhil..
Bakhil, Bakhil dalam memberi senyuman..
Pada wanita yang bukan mahramnya..
Bakhil dalam meluangkan masa bertemu janji dengan wanita ajnabi yang boleh dinikahinya..
Bakhil untuk menghabiskan wang hanya kerana seorang wanita yang tidak sepatutnya..
Tetapi dia begitu pemurah meluangkan masanya untuk beribadah kepada Khaliqnya..
Dia begitu pemurah untuk mempertahankan aqidahnya..
Pemurah dalam memberi nasihat dan teguran..
Sehingga dia sanggup menggadaikan hartanya..
Bahkan nyawanya sendiri untuk melihat kalimah LAILAHAILALLAH!!
Kembali megah di muka bumi!!

Lelaki yang aku idamkan adalah seorang yang papa..
Papa, Papa dalam melakukan perkara maksiat..
Papa dalam ilmu-ilmu yang tak berfaedah dan tak bermanfaat..
Papa memiliki akhlak mazmumah..
Tapi dia cukup kaya dalam pelbagai ilmu pengetahuan..
Dia begitu kaya memiliki ketinggian akhlak dan budi pekerti yang mulia..
Dia begitu kaya dengan sifat sabar dalam mengharungi tribulasi kehidupannya..
Dan dia seorang yang kaya dalam membina jati diri..
Dia mahu menjadi seorang syuhada..
Yang syahid di jalan Maha Esa..

Persoalannya...

Masih adakah lelaki idaman itu??

Dapatkan Mesej Bergambar di Sini


Tuesday, 16 December 2008

~Pemberian Dari Kak Nor~

Seronoknya..
dpt award..
thanx ye kak nor..
Ni hadiah dari kak nor..


Tapi..
Eira x suke kucing..
So kak nor pon bg hadiah lain..






Thanx kak nor..
eira mmg suka mkn coklat..
hehehe

~Kena Kejar Ngan Anjing~

Assalamualaikum..
Nak story ckit ni..
Semalam punya cite..
Tetiba je ada sekor anjing warna kelabu lak 2..
Dok berlari kt bwh opis eira..
Terkezut gak ar eira n wanie..
Kitorang terpaksa ar tunngu anjing 2 gerak dl..
huhuhu
Pas tu eira pon meneruskan perjalaan..
Menuju ke hentian bas..
Sambil 2 tgh dok bls msg Sizukas..
Tetiba..

Ternamapak le plak anjing yg sama kt dpn kedai..
Bila eira gerak ke kiri..
Dia pon ikut gerak sekali..
Eira dah mula cuak n takut..
Mulut ni x lekang dengan selawat n istighfar..
takut jadi apa2..
huhuhu
Nasib baik eira smpt gerak slow2..
time anjing 2 tgh dok rileks..
Tapi..
Anjing 2 still dok ikut eira gak..
Tension tol!!!
Nasib baik time lintas jln..
dia x ikut..
Anjing ni takut ngan kenderaan agaknya..
Syukur Alhamdulillah..
Selamat gak sampai umah..
Dah ar terpaksa duduk dgn sorang uncle India..
Dia ni asyik dok pandang eira je
May be sbb hp ni asyik bunyi je kot..
Almaklumlah org popular..
Hehehe


Sunday, 14 December 2008

Risau

Assalamualaikum..
Eira agak risau sikit dengan kesihatan mak n ayah eira
Eira terpaksa amik cuti semalam..
Sepatutnya eira mmg dh siap nak gi keje
Tapi..
Mak eira lak kurang sihat..
Telinga mak eira ade problem
So mak dapat nak tidur nyenyak coz telinga rase berdenyut-denyut..
Dah banyak kali gi buat rawatan..
tapi still cam tu gak..
Ayah eira lak..
Asyik sakit kat bhgn tengkuk..
Kesan akibat accident 6 tahun lepas..

Setiap kali nak gi keje..
eira mesti risau psl keadaan family..
takut apa2 jadi kt mak n ayah..
Tapi..
Sebagai anak sulong..
Eira kena kuat..
Eira dha janji dengan diri sendiri..
Eira akan cuba tanggung n jaga family eira sebaik yg mungkin..
Insyaallah..
Doakan kesihatan mak n ayah eira beransur sembuh k..
Wassalam..

Saturday, 13 December 2008

1~Hari Pertama Persekolahan~

"KRING!!!!"
Jam loceng berlatar belakangkan gambar kartun Hello Kitty itu berbunyi nyaring.
"ARGH!!!"
Azreen melepaskan satu jeritan yang agak kuat yang mampu memecahkan gegendang telinga manusia yang mendengarnya.
Dia lantas bangun dari katil dan menuju ke bilik air.
"Mak aih! Sejuknya air ni.."Rungut Azreen.
Usai mandi dan Solat Subuh, Azreen membelek-belek dirinya di hadapan cermin.
"tak sangka betul..dah form 3 rupanya aku tahun ni..Aisey perut ni berbunyi le plak.."
Lantas Azreen mencapai beg sekolah lalu turun menuju ke arah dapur.
Perut yang menyanyikan lagu rock itu perlu diisi.
"Assalamualikum along.."
Tangan abang sulungya dicium hormat.
"Waalaikummussalam..Morning sweetheart.So macam mana hari ni? Dah bersedia melangkah ke alaf baru?"
'Soalan apa le yang along tanya ni. Tak pe dia ingat aku tak tau nak jawab ke.Hehehe.Tunggulah jawapan dari adik kesayanganmu ini.'
"Alaf Baru amendanya. Bukan dah lepas ke Tema Kemerdekaan tu? Setahu Reen tak de pe yg baru pon..kecuali kita dah masuk tahun baru je lah.Tapi tak tau lah kot-kot along ni yang ade awek baru.Hmm tak lama lagi dapat ar merasa nasi minyak along.Hahaha."
Azreen tersenyum segaris.Puas hati dapat kenakan along pagi-pagi ni.Azrul mencebik.Tapi masih lagi tersenyum dengan keletah adik perempuannya itu. Bagaimanalah nanti hidup aku kalau tak de reen dan aril.
"Manalah budak sorang ni..lama tol siap, mengalahkan anak dara.."Rungut Azreen perlahan sambil menghirup teh panas yang disediakan Mak Nab.
"Morning guys.."
"Hmm..Orang dah nak abis makan baru le nampak batang hidup ko!"
"Excuse me Miss Azreen, orang utan je yang dah habis makan..ko tak habis makan lagi kan..Ha..lagi satu..ko ni pakar X-Ray ke sampai ko bleh nampak batang hidung aku ni.."
Panjang lebar betul Azril mengenakan adik kembarnya.
Merah padam muka Azreen menahan marah akibat usikan Azril itu.Tanpa melengah masa lagi, pantas tangan Azreen mencubit lengan kembarnya.
"Adoi! Sakit hang tau dak!"Jerit Azril
"Hahaha padan muka hang..Rasakan.."Ketawa Azreen menyelubungi ruang dapur rumah teres dua tingkat itu.
Azrul hanya mampu menggeleng kepala melihat keletah dua pasangan kembar itu.
"Wei..Dah lah kang roboh plak rumah ni.Hari ni along hantar korang berdua pi sekolah.tapi balik nanti pandai-pandai korang ar.."
Azreen dan azril serentak memandang ke arah abang mereka.
"Along demam ke?"Balas Azreen sambil meletakkan tangannya ke dahi Azrul.
"Demam apa laknya ni.."
"Ya lah tetiba je nak hantar kitorang pi sekolah.Mesti ar pelik.Ya tak reen.."
Azril memandang Azreen sambil mengeyitkan mata.
"Dah ar..karang lambat lak sampai sekolah."
Azrul lantas mencapai briefcasenya dan berjalan menuju ke arah pintu.
"Yes Bos!"Azreen dan Azril menjawab serentak sambil mengangkat tanda tabik.
Masing-masing berebut mengambil tempat di belakang kereta MyVi hitam itu.
"Woi!Korang ingat along ni driver ke?"azrul mula membebel.
"Alah along..sekali sekala jadi driver apa salahnyakan.Ye tak ril?"Azreen tersenyum memandang Azril di sebelahnya.
"Lagi pon orang handsome cam along ni kalau jadi driver pon ramai orang nak..Hahaha". Tawa azril memecah suasana.



Azrul pantas memecut laju keretanya.Kalau layan budak 2 orang sampai esok pon belum tentu sampai kat sekolah.
"Ok dah sampai guys..Cepat ar turun..Along dah lambat nak gi keje ni!" Along bernada agak keras.
"Yes bos! Thanks along..reen sayang along.."Tangan Azrul dicium lembut.
Lantas dua kembar itu melangkah menuju ke kelas mereka. Melangkah je masuk ke kelas, satu sorakan kedengaran.
"Welcome back to school..Proud of Twins.."
"Thank you guys.."Ucap mereka berdua serentak sambil tunduk tanda hormat.
"Wei, sapa ar guru kelas kita tahun ni!"Azril bertanya pada rakan-rakannya, amin, dek dan reza.
"ntah le aku dengar cite ada cikgu baru mai sekolah kita.Mungkin dia kot guru kelas kita." Jawab dek. Lagaknya macam papa jarum je.
Begitulah keadaan dalam kelas 3 Bestari.Memang bestari sungguh pelajar-pelajar kat kelas ni.Kuat kelentong, kuat merapu, kuat gelak..Bak kata Pak Abbas kat iklan astro tu. "Macam-macam Ada.."
"KRING!!!"Loceng pertama telah dibunyikan.Kesemua pelajar 3 Bestari bergegas turun ke dewan. Kebiasaannya hari pertama persekolahan dan hari isnin perhimpunan akan diadakan di dewan.
"Wei lamanya mama hang berucap reen.Aku dah lenguh duduk lama-lama ni.."
"Alah bukan selalu kita nak dengar dia berleter.."Balas Azreen.
"Shhh..tolong diam ye dik".Salah seorang pengawas menegur mereka.
"Ok sis.jawab mereka berempat serentak.Reen, Ika, Misya dan Anis. Empat anak dara yang suka wat kecoh kat dalam kelas.Mula berkawan baik sejak dari tingkatan satu lagi.


Akhirnya selepas 1 1/2 jam..tamatlah sudah perhimpunan pagi. Suasana pasar malam sudah memenuhi segenap ruang kelas 3 bestari. Nama je kelas pertama tapi bisingnya lebih hebat dari kelas bawah. Sampai cikgu pon tak terkata apa coz pelajar-pelajar kelas ni memang otak geliga. Bleh wat batu cincin.

"Assalamualaikum kelas!".Suara sape lah plak tu. Cam suara The Rock je.
"W'alaikumussalam cikgu!"Serentak dengan itu kesemua pelajar berdiri tegak seperti tiang elektrik.
"Awak semua boleh duduk.Saya pasti ramai yang dah kenal saya.Nama saya Lukman Hakim. Awak semua boleh panggil saya Sir Hakim.Saya merupakan gulu kelas awak yang baru dan akan mengajar subjek Bahasa Inggeris. Ok, sebelum tu kita akan melantik ketua tingkatan dan lain-lain. Ada sesiapa ada cadangan?"Kelas sunyi sepi.Mungkin terkejut dengan suara Cikgu Hakim.Cikgu yang paling garang kat Sekolah Sri Bayu ni.

Azreen pantas mengangkat tangan."Cikgu, saya nak bagi cadangan. Apa kata kita lantik semula ketua tingkatan dan anak-anak buahnya yang tahun lepas je.So x yah le nak buat undian lagi."
"Kami sokong cikgu!"
"Ok. So Fitri awak cam ne? Setuju ke?"
"Saya ok je cikgu."
"Ok kelas. Awak ade apa-apa soalan ke?"Memang dah jadi kebiasaan pelajar sekolah ni, kalau cikgu tanya ade soalan ke..sume akan menunduk pandang ke bawah.
"Kalau macam tu..Saya nak keluar dulu.Thank you kelas!" Cikgu Hakim terus berlalu pergi.

Tujuh jam berada di sekolah pada hari pertama penuh dengan kegembiraan dan gelak tawa. Usai solat Isyak, Azreen terus melelapkan mata. Letih betul hari ni dan yang pastinya tak sabar nak menanti hari esok.



Friday, 12 December 2008

~Tukar Cermin Mata Baru~

Assalamualaikum...
Untuk kali ni..
Eira nk kongsi citer ckit..
Eira br je tukar cermin mata baru..
Trendy sikit dari cermin mata lama..
Agak lama tak buat cermin mata baru..
Sampai kepala ni asyik sakit n pening je..
Punyalah lama dok decide nak buat cermin baru..
Tapi masa tak brapa nak megizinkan..
Bila gi kedai nak buat je..
Kedai tutup lah plak..
Dah le kedai tu lah satu-satunya yang dekat ngan umah eira..
Huhuhu..
Ari selasa ari tu adik ayah eira ada wat kenduri sempena raya korban..
Dorang share duit korbankan seekor lembu..
Masa kat kenduri tu eira tgk mak ngah eira pakai spek baru..
Cantik lak tu..
Tanpa membuang masa..
Jeng..jeng..jeng..

Eira apa lagi terus korek rahsia dari mak ngah..
hehehehe
Rupanya ramai adik-adik ayah eira gi wat cermin mata baru kat kedai kwn pak lang eira..
Yang bestnya siap bagi discount tu..
Eira apa lagi..
terus bodek ayah gi kt kedai tu
Akhirnya..
dpt gak wat cermin mata baru..
kat bawah ni ade gambar eira..
masa pakai spek lama..
n spek baru..
Tengoklah perbezaannya..

















Sebelum buat cermin mata baru..




Cermin mata baru..















Sampai sini je dulu untuk kali ni..
Assalamualaikum...

~Prolog~

Azreen menatap sepi ke luar jendela. Sedar tak sedar sudah hampir dua tahun dia tak mendengar khabar berita dari Partner in Paper @ Khairul Ikhwan. Tetiba rindu lak kat mamat ni. Walaupun kekadang gelagat dia ni menyakitkan hati.

"Reen, menung jauh nampak? ingat kat ewan ke kat aikawa?" Azril menyapa lembut bahu Azreen.
"Tak de maknanya aku nak ingat kat mamat tu. Dah lah..malas nak fikir ar ril. Entah-entah dia pun dah lupa kat aku.." Dengan tidak semena-mena air matanya menitis di pipi.
"Reen, nape ni?" Azril lantas memeluk adik kembarnya. Rambut reen diusap lembut. Rasanya tak pernah sekalipun Azril melihat Azreen menangis.
"Wei, dahlah nangis. abis basah baju aku ni.."
"Sori ril.." Azreen mengesat saki baki air matanya.
"Kenapa susah sangat ko nak mengaku yang ko memang cintakan ewan." Wajah sugul reen direnungnya.
"Reen kan pompuan. tak kan perigi nak cari timba kot.." Azreen terus berlalu meninggalkan Azril.

'Pelik ar diorang dua ni.. Sama-sama suka tapi kenapa la tak nah luahkan.' Azril menggeleng-gelengkan kepalanya.

Azreen ~ "Oh tuhan ku cinta dia..Berikan lah aku hidup..Tak kan ku sakiti dia..Hukum aku bila terjadi.."
Ikhwan ~ "Mungkin aku tidaklah sempurna..Tetapi Hatiku memilikimu sepanjang umurku..
Mungkin aku tak bisa memiliki dirimu seumur hidupku.."

Wednesday, 10 December 2008

~Tak Bisa Memiliki~

Assalamualaikum..
Salam Aidil Adha..
Masih dalam mood raya lagi..
Tapi aidil adha kali ni x berapa best ar..
adik eira kena keje..
so kitorang pon x gi raya sgt..
Eira pon dpt cuti sehari je
Selasa dh mula keje blk..
Huhuhu
Teringat lak pagi td..
ade sorang kwn eira tanya..
Eira ade masalah ke?
Pelik gak..tiba 2 je ade org tanya cam tu..
Rupa-rupanya diorang confuse dgn status eira kt ym
sebabnya eira tulis..
"Mungkin aku tidaklah sempurna"
kelakar gak..
tapi yg bestnya sebab ramai yg ambil berat pasal eira..
thanx sume..
coz wat eira rase happy..
so untuk semua pengunjung blog..
eira nk story sikit...

pasal status ym eira pg td..
sebenarnya status yg eira letak tu merupakan lirik lagu..
"Tak Bisa Memiliki" dendangan Samsons..
Lagu ni dikirim oleh salah sorang sahabat eira..
First time dgr lagu ni cm x best je..
tapi bila dh lama2 eira hayati lirik lagu ni..
best le plak..
Khas untuk pengunjung blog eira...
Hayatilah lirik lagu ni..
(Thanx 2 org yg htr lagu ni..I'll really appreciate it..)

~Tak Bisa Memiliki~ Samsons

[*]
Apakah yang engkau cari
Tak kau temukan di hatiku
Apakah yang engkau inginkan
Tak dapat lagi ku penuhi
Begitulah aku
Pahamilah aku

[**]
Mungkin aku tidaklah sempurna
Tetapi hatiku memilikimu sepanjang umurku
Mungkin aku tak bisa memiliki
Dirimu seumur hidupku

Back to [*][**]

Back to [**]

Dirimu seumur hidupku 3x



Friday, 5 December 2008

~Salam Aidil Adha~

Assalamualaikum w.b.t.
Sedar x sedar kita telah melangkah ke bulan terakhir dalam Bulan Hijrah..
Insyaallah pada 10 Zulhijjah yang balkal menjelang ini..
Semua Umat Islam dari seluruh dunia akan menyambut Aidil Adha..

Di kesempatan ini..
Eira ingin ucapkan Salam Aidil Adha buat semua sahabat2 eira..
Pengunjung2 yg sudi mengunjungi blog eira yg x seberapa ini..
Salam Aidil Adha..
Semoga Aidil Adha pada kali ini membawa keberkatan dalam kehidupan kita..
Buat semua Jemamh Haji..
Semoga mendapat Haji yg mabrur dan selamat kembali ke Tanahair..
Insyaallah..
Hayatilah ibadah korban yg dilakukan..
Semoga kita semua di bawah Lindungan-Nya..
Insyaallah..

Salam Aidil Adha..
Dari Eira..
Pulau Pinang, Malaysia

Monday, 1 December 2008

~Kesibukan Melanda~

Assalamualaikum...
Lama rasanye eira x update blog ni..
agak bz sikit kebelakangan ni..
terpaksa mengajar peserta kursus hampir setiap hari..
memang penat..
tapi nak wat cam ne dh keje..
yg penting..
eira dpt menyumbangkan ilmu buat pelajar..

Cepat betul masa berlalu..
sedar x sedar kita dh msk bulan disember..
dan x sampai sebulan lagi..
thn 2008 akan berlalu pergi..
Selamat menyambut hari AIDS sedunia..
jauhilah diri kita dari belenggu dadah dan kemaksiatan...
hmmmm
smlm smpt gak menonton cite sonata labu labi...
mmg kelakar tol lakonan fizz fairuz n nabil..
x kering gusi tengok keletah dorang..
smpai cni je dl coretan eira utuk klai ni..
wassalam..

Friday, 14 November 2008

~Rahsia Personaliti Mengikut Bulan Islam~

Assalamualaikum..
eira nk kongsi sikit rahsia kelahiran mengikut bulan Islam..
artikel ni eira ambil dari laman ni..
http://xbrain.blogmas.com/2008/03/24/rahsia-personaliti-dari-bulan-kelahiran-islam/
jom kita tengok sama2..

Muharram
Seorang yang pendiam, sihat pemikirannya. Mungkin akan menjadi bodoh jika tidak mendapat didikan sempurna, walaupun begitu jika dididik dengan baik, dia boleh menjadi cerdik kerana bakat fikiran yang pintar cerdas ada padanya. Dia mempunyai keinginan yang baik dan selalu berada dalam selamat.

Safar
Tabiatnya buruk. Tidak suka mengakui kesalahanya. Ibu bapanya perlu mendidiknya untuk menghilangkan tabiat itu, jika tidak kehidupannya menjadi susah. Walaupunbegitu, sekiranya dia melakukan sesuatu untuk kepentingan dirinya, selalunya ia akan mendatangkan hasil.

RabiulAwal
Perwatakannya baik, mungkin dia akan mendapat pangkat besar, menjadi orang berpengaruh atau kaya tanpa diduga dalam pekerjaan, ramai yang menyenanginya. Sifat negatif dirinya termasuklah kurang sabar, hatinya keras, dan mudah marah.

RabiulAkhir
Perwatakanya jahat. Hatinya tidak tetap. Fikiran dan kemahuannya lemah, buruk nafsunya, kasar wataknya, mudah mengangkat tangannya. Kehidupan menjadi sukar kerana tabiat buruknya. Ibu bapanya menempuh kesukaran dalam mendidiknya.

JamadilAwal
Dia mempunyai tingkat keyakinan diri yang tinggi. Berani dan nekad. Kadangkala melakukan sesuatu yang bodoh atau bahaya. Walau begitu, keberanian dan tekadnya akan menunjukan hasil usahanya, kadangkala menemui kegagalan juga .

JamadilAkhir
Wataknya berani, dia hormatkan orang lain. Berbagai kepandaian ada padanya. Bila dia tahu dia salah atau keliru, dia mudah mengakuinya, bila dia tahu dia benar, pendirianya keras tidak mahu mengalah. Semasa kecil ibubapanya perlu mendidiknya dengan baik agak terserlah sifat-sifat yang baik itu, kerana jika betul didikannya, masa dewasa ia akan menyenangkan kedua orang tuanya.

Rejab
Semasa kecil dia degil dan nakal. Ibubapanya patut mendidik dengan baik agar dapat menerapkan nilai-nilai yang baik. Ketika dewasa, dia suka bersikap merendahkan diri dan tidak tahu menahu. Ini agak berlainan dari sikapnya semasa kecil bagaimanapun hidupnya selamat dan sentosa .

Syaaban
Perwatakanya baik, hidup selamat rezekinya tidak putus-putus. Waktu kecil mudah mengalah bila bermain dengan kawan-kawan. Kelakuan baik, berbudi bahasa hingga semua orang suka kepadanya. Masa dewasa ia akan berjaya dalam segala dalam kerjayanya dan mudah mendapat rezeki .

Ramadhan
Dia baik, pendiam, suka merendahkan diri. Dia tidak angkuh kepada teman yang dikenali. Tidak suka membanggakan dirinya dan kehidupannya selalu selamat.

Syawal
Perwatakan keras. Hatinya keras. Tidak suka dikalahkan oleh orang lain. Hal ini membahayakan kehidupannya, oleh itu ibu bapa perlulah mendidiknya dengan betul bagi menghilangkan tabiat buruknya, jika tidak, kehidupanya menjadi susah kerana perangai keras hatinya dan dia selalu bergaduh terutamanya dalam hal mencari rezeki.

Zulkaedah
Perwatakannya pendiam. Banyak perkara baik pada dirinya berubah menjadi buruk. Dia terlalu banyak berfikir, sifat ini akan membuahkan hasil yang baik dalam kehidupannya. Tetapi oleh kerana terlalu banyak berfikir, dia kadangkala menjadi keliru. Seharusnya dia bertindak tanpa terlalu banyak berfikir untuk mendapat hasil yang memuaskan.

Zulhijah
Jika dia jahat dia terlalu jahat, jika dia baik terlalu baik pula. Dia sering mendapat padah dari perbuatannya sendiri. Dia sukar mengawal perasaanya, kadangkala terlalu berlebih-lebihan atau sebaliknya. Oleh kerana dia tidak dapat memberikan garis pemisah,dia sukar mempertimbangkan baik buruk perbuatanya. Dia seringkali menyesal kerana kurang pertimbangan.


13 November 2008

Assalamualaikum..
untuk catatan kali ni..
eira nk cite ckit pengalaman mengajar kursus..
Firstly, eira nk ucap jutaan terima kasih..
Buat staff2 dari Puspanita kerana sudi hadir dlm kursus kali ni..
dan telah memberikan kerjasama yg baik sepanjang kursus berlangsung..
Thanx a lot guys!!

Walaupun eira agak tension ckit pg 2..
tapi syukur alhamdulillah..
semuanya berjalan dengan lancar..
Insyaallah next week eira akan smbg ajar kursus lanjutan lak..
Hopefully dpt bu8at yg terbaik demi diri sendiri n company..
chaiyok2!

Saturday, 8 November 2008

8 November 08

Assalamualaikum...
Hampir seminggu rasenya eira x update blog ni..
bukannya apa..
eira agak sibuk sikit this week..
next week plak nak kena ajar kursus
dengan jbtn kerajaan plak 2..
takut n gerun ckit..
1st time nk ajar subjek baru..

doakan eira dpt mengajar kursus 2 dgn baik n sempurna k..
agak tension minggu ni..
mungkin s2dent eira pon perasan gak..
sbb eira x mcm slalu..
bkn apa..
penat memerah otak..
nk siapkan buku nota..
nasib baik x pecah kepala otak ni nk wat ayat..
huhuhu..
sambil 2..
sempat eira baca novel kt blog novelratu.blogspot.com
mmg best sgt cite dia..
Cinta 99 hari..
hmmm..
dh x tau nk 2lis apa lg..
doakan eira untuk next week k..
Assalamualaikum...

Friday, 31 October 2008

::Petua Memilih Sahabat::

NASIHAT yang boleh diikuti dalam membina persahabatan ialah sebagaimana pesanan al-Qamah (seorang sahabat Rasulullah saw) kepada anaknya:

Pertama:
Pilihlah sahabat yang suka melindungi sahabatnya, dia adalah hiasan diri kita dan jika kita dalam kekurangan nafkah, dia suka mencukupi keperluan.

Kedua:
Pilihlah seorang sahabat yang apabila engkau menghulurkan tangan untuk memberikan jasa baik atau bantuanmu, dia suka menerima dengan rasa terharu, jikalau ia melihat kebaikan yang ada pada dirimu, dia suka menghitung-hitungkan (menyebutnya) .

Ketiga:

Pilihlah seorang sahabat yang apabila engkau menghulurkan tangan untuk memberikan jasa baik atau bantuanmu, ia suka menerima dengan rasa terharu dan dianggap sangat berguna, dan jika ia mengetahui mengenai keburukan dirimu ia suka menutupinya.

Keempat:

Pilihlah sahabat yang jikalau engkau meminta sesuatu daripadanya, pasti ia memberi, jikalau engkau diam, dia mula menyapamu dulu dan jika ada sesuatu kesukaran dan kesedihan yang menimpa dirimu, dia suka membantu dan meringankanmu serta menghiburkanmu.

Kelima:

Pilihlah sahabat yang jikalau engkau berkata, ia suka membenarkan ucapan dan bukan selalu mempercayainya saja. Jikalau engkau mengemukakan sesuatu persoalan yang berat dia suka mengusahakannya dan jika engkau berselisih dengannya, dia suka mengalah untuk kepentinganmu.

Dalam memilih sahabat kita hendaklah memilih sahabat yang baik agar segala matlamat dan hasrat untuk memperjuangkan Islam dapat dilaksanakan bersama-sama sahabat yang mulia.

Sucikanlah 4 hal dengan 4 perkara :

"Wajahmu dengan linangan air mata keinsafan, Lidahmu basah dengan berzikir kepada Penciptamu, Hatimu takut dan gementar kepada kehebatan Rabbmu, ..dan dosa-dosa yang silam di sulami dengan taubat kepada Dzat yang Memiliki mu."

Tuesday, 28 October 2008

27 Oktober 2008

Assalamualaikum..
lama gak rasenya x update blog ni..
bukannya apa..
sibuk sikit sejak kebelakangan ni..
byk keje yg nk kenadisiapkan..
rasenya belum terlewat lagi..
Eira nk ucap Hepi Deepavali..
buat teman Eira masa kt sklh dulu..
sathiya, thina, youva, shoba n shorna
n 2 my s2dent..
Thenmoli n gouri..
nak story ckit ni..

Memandangkan 27hb 2 cuti..
ayah pon buat plan nk gi ziarah kelurga kt Tanjung Piandang..
pagi2 lagi dh bertolak..
excited betul..
coz ayah kata umah family kitorang 2 kt tepi sawah..
mmg best ar..
Disebabkan nk cpt smpai..
ayah pon drive laju ckit..
alih2 tayar pecah plak..
terpaksalah Eira tlg tukar tayar..
memang penat sih..
Almaklumlah..
x de anak lelaki..
terpaksalah kite wat sendiri
Dekat 1/2 jam gak ar nk tukar tayar 2..
hehehe
kelakar tol..
Tapi Alhamdulillah..
selamat sampai gak akhirnya..
Terima kasih cik enon, cik hasan n keluarga..
masakan cik enon mmg best..
Insyaallah..
kalu ade masa kitorang 2run lg..
Sampai sini je dulu catatan utk kali ni..
Wassalam..

Thursday, 16 October 2008

Hari ini & Semalam..

Assalamualaikum...
Minggu ni kesihatan eira x berapa nk sembuh lg..
smlm terpaksa amik MC coz kepala rase pening cm nak pengsan..
huhuhu..
Cian plak kt s2dent2 yg dtg..
Dikesempatan ni,
Eira nk mntak maaf byk2 kt 2 org s2dent eirra yg dtg kelas smlm..
Kartini n lia..

sori sgt..
(walaupon dorang x penah jengah blog ni..)
Hopefully kesihatan ni akan bertambah baik..
kepada peminat2 cerita ayat-ayat cinta..
Insyaallah eira akan cuba upload novel 2..
so bleh le kite baca sama2 erk..
Akhir kata..
Doakan kesihatan Eira bertambah baik..
Wassalam...

Sunday, 12 October 2008

~Ayat-ayat cinta Rossa~

Lirik lagu OST filem Ayat-ayat Cinta nyanyian Rossa
Filem yg cukup menarik..
Diadaptasi dari novelis Indonesia yg terkenal..
Habiburrahman El- Shirazi..
Enjoy it..



Desir pasir di padang tandus
Segar sang pemikiran hati
Terkisah ku di antara
Cinta yang rumit

Bila keyakinanku datang
Kasih bukan sekedar cinta
Pengorbanan cinta yang agung Kupertaruhkan
Maafkan bila ku tak sempurna

Cinta ini tak mungkin ku cegah
Ayat-ayat cinta bercerita
Cintaku padamu

Bila bahagia mulai menyentuh
Seakan ku bisa hidup lebih lama
Namun harus kutinggalkan cinta
Ketika ku bersujud


Saturday, 11 October 2008

Semalam Nan Berlalu..

Assalamualaikum..
Alhamdulillah..
kesihatan eira dh beransur pulih..
walaupon x sepenuhnya..
penat mengajar masih terasa..
dengan pelbagai kerenah s2dent..
terpaksa le eira menahan sabar..
semalam, sempat gak tgk cite ayat-ayat cinta..

ramai yg ckp citer ni best..
so, eira pon tgk lah..
mmg menarik gaya penceritaanya..
kisah seorang lelaki yg digilai ramai..
tapi dia berjaya memilih jodoh yg baik utk dirinya..
mmg terharu tol tgk kesetiaan isterinya..
rase cam nak ulang tgk lg citer ni..
mmg best!!
:-)

Thursday, 9 October 2008

Matahariku~Agnes Monica~

Lagu baru dari Agnes Monica
Matahariku..
Salah seorang penyanyi Indonesia yg Eira suka
Enjoy it



Lirik:
Tertutup Sudah Pintu
Pintu HatikuYang Pernah Dibuka
Waktu Hanya Untukmu
Kini Kau Pergi Dari Hidupku
Kuharus Relakanmu
Walau Aku Tak Mau

Reff :Berjuta Warna Pelangi Di Dalam Hati
Sejenak Luluh Bergeming Menjauh Pergi
Tak Ada Lagi Cahaya Suci
Semua Nada Beranjak
Aku Terdiam Sepi
Reff 2 :Dengarlah Matahariku
Suara Tangisanku
Kubersedih Karna Panah Cinta Menusuk Jantungku
Ucapkan Matahariku
Puisi Tentang HidupkuTentangku Yang Tak Mampu
Menaklukkan Waktu
Back To Reff 1Backl To Reff 2

Monday, 6 October 2008

~Salam Aidilfitri~

Assalamualaikum...
Hampir seminggu rasenye eira x update blog..
Bukannya ape..
cuti raya seminggu je..
so bz ckit ngan persiapan untuk Raya..

Alhamdulilllah sedar x sedar dh 6 hari kita berada di bulan Syawal
Walaupun sedih meninggalkan Ramadhan, Syawal tetap dirai
Raya tahun ni x berapa meriah sangat..
Ramai yg x dapat blk kampung..
Tapi terubat juga rindu di hati coz ramai yg sms kt Eira..
tima kasih eira ucapkan kepada yg sudi antar sms n komen kt tagged, friendster n myspace..
Sekain je dulu untuk ari ni..
Insyaallah, kalu ade mase eira akan update lagi..
Wassalam..

Tuesday, 23 September 2008

~Suasana Hari Raya~Anuar Zain & Ellina


Anuar Zain:
Berlalulah sudah ramadan sebulan berpuasa
Tiba syawal kita rayakan dengan rasa gembira
Anak muda di rantauan semuanya pulang ke desa
Ibu dan ayah keriangan bersyukur tak terkira

Ellina:
Bertukar senyuman dan salam ziarah-menziarahi
Tutur dan kata yang sopan saling memaafi
Suasana hari raya walau di mana pun jua
Memberikan ketenangan dan mententeramkan jiwa


( korus 1 )

Anuar Zain:
Kuih dan muih beranika macam
Makanlah jangan hanya di pandang

Ellina:
Ketupat rendang sila nikmati kawan
Penat memasak malam ke pagi

( korus 2 )

Anuar Zain:
Wajik dan dodol jangan lupakan
Peninggalan nenek zaman berzaman

Ellina:
Asyik bersembang pakcik dan makcik
Hai duit raya lupa nak di beri

Anuar Zain& Ellina:
Berlalulah sudah ramadan sebulan berpuasa
Tiba syawal kita rayakan dengan rasa gembira
Anak muda di rantauan semuanya pulang ke desa
Ibu dan ayah keriangan bersyukur tak terkira

( ulang korus 1 & 2 )

Monday, 22 September 2008

Pengalaman berpuasa

Salam...
Entah kenapa tiba2 je ari ni eira teringat kenangan lalu..
Kenangan berbuka puasa bersama-sama teman serumah..
Masa tu eira still study kt klj kt KL

Tahun pertama berpuasa tanpa keluarga..Agak sedey gak..
Tapi memandangkan eira ada 13 org tmn serumah..
So x terasa sgt..
Tp ade gak ar antara teman2 eira yg sedey..
Tiap2 ari kitorang mesti gi bazar Ramadhan..
Siap share2 duit coz nk jimat (hehehe)

Tahun kedua..
Berpuasa kt umah sewa..
Yg ni plg best..
Coz bdk2 kt umah ni rajin masak..
Pas2 bile mlm gi terawih jln kaki ramai2..
Abis je terawih...
Sume kalut nk blk..
Coz nk tgk cite "Seputih Qaseh Ramadhan"..
Kelakar tol bile ingat time 2..

Tahun Ketiga..
Tahun terakhir kami berbuka bersama..
Ramai yg dh nk habis belajar..
Walaupun skrg kite x lagi berbuka bersama..
Namun..
Eira tetap ingat kenangan terindah kite bersama..
Rindu kt korang sume..
(kak lisa, kak nik, asra, cik pah, amy, dila , 3eka, yuni, kak nik ellia, kak yana, dik dila, dik ain n dik wani

Aidilfitri..

Eira sj je try wat comment ni..
juz suka2 je..
tp x ar cantik sgt..

Photobucket

selamat hari raya...
maaf zahir & batin

Saturday, 20 September 2008

Keistimewaan Lailatul Qadar

  1. Lebih baik dari 1000 bulan
  2. Diturunkan Kitab Suci Al-Quran
  3. Malam yang penuh berkat
  4. 70,000 malaikat turun dari Sidratul-Muntaha ke bumi
  5. Sepanjang malam diliputi suasana damai & bahagia
  6. Allah memperkenankan doa orang mukmin pada setiap saat malam Lailatul Qadar

Hadis Lailatul Qadar

"Barangsiapa beribadat di malam Lailatul Qadar kerana keimanan & mengharapkan keredhaan Allah semata-mata,

maka diampuni dosa-dosanya yg telah lalu."
[Hadis Riwayat Bukhari & Abu Hurairah]

Sejarah Lailatul-Qadar

Mengikut kitab Duratun Nasihin oleh Usman Alkhaibawi, Lailatul Qadar dinamakan dengan Qadar yang ertinya ketentuan kerana pada malam itu ditentukan semua urusan, hukum, ketentuan rezeki dan waktu kematian serta apa-apa juga yang terjadi pada tahun itu sampai tahun yang akan datang.

Menurut Riwayat Ibnu Abbas r.a..
Pada suatu ketika Malaikat Jibril menceritakan kpd Nabi Muhammad S.A.W. kisah seorang lelaki pd Zaman Bani Israil yg berjuang fisabilillah terus menerus selama 1000 bulan atau lebih kurang 84 tahun.Pada malam hari lelaki itu akan mengerjakan ibadah dgn tekun & pd siang hari dia berjuang melawan musuh yg merosakkan agamanya.

Nabi sendiri kagum mendengar kisah itu, dan terus menceritakan pula kisah itu kpd para Sahabatnya. Mereka semua merasa kagum & terharu memikirkan betapa besarnya amal pahala yg diperolehi lelaki itu di sisi Allah S.W.T.
Didorong oleh hasrat & keinginan agar Umatnya dpt pula memiliki nilai yg demikian tingginya itu, maka Baginda berdoa kpd allah S.W.T.
" Ya Tuhanku! Telah Engkau ciptakan umatku pendek2 umurnya & sedikit amalnya."
Sebagai jawapan atas munajat Rasulullah itu, maka Malaikat Jibril diperintahkan Allah menyampaikan Wahyu yg tersimpul dlm Surah Al-Qadr ayat 1-5 yang bermaksud: 

 “Sesungguhnya Kami turunkan al-Qur`an itu pada malam al-Qadr. Tahukah engkau apakah malam al-Qadr itu? Malam al-Qadr itu lebih baik dari seribu bulan. Pada malam itu para malaikat dan Roh (Jibril) turun dengan perintah Tuhan mereka kerana membawa segala perkara (yang telah diputus oleh Allah). sejahteralah malam itu hingga fajar menyinsing“.

Pada ayat tersebut diterangkan bahawa Allah S.W.T. mengurniakan kpd Umat Muhammad 1 malam yg istimewa, yg penuh keberkatan. Keistimewaan itu ialah, apabila umat Muhammad mengerjakan ibadah pd malam itu, maka pahalanya serupa dgn pahala beribadah selama 1000 bulan atau lebih kurang 84 tahun.

Friday, 19 September 2008

Rahsia 7 Perkara Di Sisi Allah S.W.T.

Maha Suci Allah yg menjadikan langit & bumi penuh dengan rahsia & ilmu yg boleh dijadikan sebagai panduan bagi orang2 yg mahu berfikir.Ketahuilah Zat Pencipta Yang Maha Besar yg telah menghias 7 Perkara & menghiasi 7 perkara dgn 7 perkara yg lain..
Renungilah Pantun Berikut...

Dalam Seminggu 7 hari
Berbagai nikmat telah diberi
Cubalah lihat, renung & kaji
Agar faham & tahu mensyukuri

Hari Ahad yg kita cuti
Hari dicipta Bintang & Bumi
7 Lautan & 7 Api
7 Neraka yg telah Pasti

Hari Isnin juga diseri
Lahir Rasulullah S.A.W. Penghulu Nabi
Hari JIbrail turun menemui
Membawa Wahyu Rabbul Izzati

Betapa pula di hari Selasa
Wafatnya Nabi Zakaria & Nabi Yahya
Meninggal Habil Putera aadam A.S. tercinta
Juga Asiah isteri Fir'aun Durjana

Hari Rabu hari kehancuran
Qarun, Fir'aun & Namruz bin Kan'an
Kaum Hud, Kaum Salleh A.S. sekalian
Sebagai Tanda murkaNya Tuhan

Hari Khamis ramai berhijrah
Masuk Rasulullah S.A.W. ke Kota Makkah
Nabi Ya'akub A.S. juga Musa Nabi Allah
Datang ke Mesir menyambung dakwah

Hari Jumaat pernikahan Adam & Hawa
Nabi Yusuf A.S. ddengan Zulaikha
Saiyidina Ali dgn Fatimah wanita mulia
Juga Nabi Sulaiman dgn Ratu Balqis yg kaya

Hari Sabtu berlakunya tipu daya
Kaum Nuh kepada Nabinya
Tipu dya Fir'aun kpd Musa
Juga Yahudi kepada Isa
Mungkin peringatan kpd kita
Agar lebih waspada urusan dunia

Thursday, 18 September 2008

Angka Peribadi

Angka Dengan Kehidupan dan Personaliti

Aisey! Siapa cakap ‘penujuman’ macam nie tak
syok?
Bukan mudah nak kenali personaliti seseorang tu.
Kadangkala orang boleh hipokrit dari segi luarannya kan ?
Ha..untuk meneruskan lagi acara penujuman kita,kali ini jom kita sama-sama menyelidik personaliti seseorang menerusi satu amalan orang Jepun pula yang dikenali sebagai
‘Meisu’ yang bermaksud angka kehidupan!
Meh la!!!

Senang saja...

Lebih kurang sama dengan cara kita mengenali personaliti menerusi abjad nama kita.
Kamu perlu jumlahkan angka tahun,bulan,dan hari kelahiran kamu.
Setelah itu,jumlahnya perlu dijadikan antara angka 1 hingga 9.
Tapi ingat,jika nombor itu 10 anggap ia sebagai no 1.
Contoh:
Tarikh kelahiran kamu ialah: 24hb Februari 1975
Jumlah angka tahun kelahiran 1975
= 1 + 9 + 7 + 5

= 22

= 2 + 2

= 4

Jumlah angka hari dan bulan
= 24 + 2

= 2 + 4 + 2

= 6 + 2

= 8

Jadi
= 4 + 8

= 12

= 1 + 2

= 3

@

24hb Februari 1975:
= 2 + 4 + 2 + 1 + 9 + 7 + 5

= 30

= 3 + 0

= 3

BERMAKNA KAMU HARUS MERUJUK ANGKA KEHIDUPAN NO. 3
SELAMAT MENCUBA!!!

ANGKA KEHIDUPAN 1

Kamu seorang yang tidak suka terikat dengan sebarang komitmen yang membuatkan kamu rasa tertekan dan terkongkong. Kamu juga tidak suka bergantung kepada orang lain dan yakin dengan kebolehan diri sendiri selain memiliki prinsip diri yang tinggi. Sifat ramah membuatkan kamu mudah meraih ramai kenalan tapi seingkali juga kamu kehilangan mereka dek kerana
sikap kamu yang suka mangongkong.

Kelemahan diri:
Wah! Rupanya kamu ini seorang yang suka mengawal orang lain. Tak elok tu. Sifat kamu yang ‘terlalu prihatin’ kadangkala merimaskan bahkan seolah-olah ‘mak cik senduk’ pula. Sifat kamu yang suka mengkritik orang lain membuatkan kamu menyakiti atau mengecilkan hati orang lain tanpa kamu sendiri sedari. Selain itu, kamu juga terlalu bangga dengan kelebihan diri sendiri
sehingga terlupa bahawa kamu juga mempunyai kelemahan!

ANGKA KEHIDUPAN 2
Ia melambangkan kamu ini seorang yang setia dan taat tidak kira kepada orang atasan ataupun pasangan hidup. Kamu juga seorang yang ringan tulang dan suka membantu orang yang memerlukan pertolongan dari kamu tanpa banyak soal. Oleh sebab itu kamu sesuai bekerjasama dan bekerja secara berkumpulan. Sifat kamu yang pandai bergaul membuatkan kamu ramai teman. Namun biasanya kamu akan mencapai kejayaan dengan bimbingan orang
lain seperti orang atasan. Sifat kamu yang sederhana membuatkan hidup kamu lebih bahagia.

Kelemahan diri:
Sebenarnya kamu ini tidak mempunyai citi-cita yang tinggi. Kamu cepat berpuas hati dengan sedikit kejayaan yang kamu raih. Bahkan kamu juga terlalu serius memikirkan soal masa depan. Kadangkala kamu cepat membuat keputusan sehingga kamu sendiri sesali nanti bila kamu sedar ia kurang tepat. Kamu juga kurang tabah untuk menghadapi rancangan dan rintangan hidup.

ANGKA KEHIDUPAN 3

Nampaknya kamu ini seorang yang ‘happy go lucky’ orangnya dan optimistik. Sifat sebegitu membuatkan kamu disenangi ramai apatah lagi kamu bijak mengambil hati teman-teman. Kamu juga tidak kekok untuk menyesuaikan diri dalam apa jua keadaan sekalipun. Hendak tahu apa yang tersirat dihati mereka? Lihat saja air muka mereka. Pasti ia tergambar dengan jelas dan nyata kerana mereka tidak pandai menyembunnyikan perasaan. Jika mereka dapat mengatasi sifat ragu-ragu,pasti kejayaan dapat dicapai!

Kelemahan Diri:
Sah! Kamu ini kurang tabah untuk manghadapi cabaran hidup. Selalu saja keraguan bersarang di hati. Cuba atasi kelemahan itu erk! Anggaplah cabaran itu sebagai bunga-bunga hidup!

ANGKA KEHIDUPAN 4
Selalunya orang yang terletak di bawah angka kehidupan ini agak senang kehidupan mereka. Mereka jarang menghadapi kesulitan dari segi material. Tapi tidak hairanlah mereka mampu hidup senang kerana sikap mereka yang rajin berusaha. Selain itu, sifat patuh membuatkan mereka disayangi oleh orang atasan dan si dia. Mereka juga jenis yang suka menghabiskan masa di rumah bersama keluarga.

Kelemahan Diri:
Kamu ini seorang yang selalu berpegang teguh kepada adat hinggakan kadangkala menjatuhkan maruah dan air muka orang lain. Kamu juga seorang yang keras kepala. Putih kata kamu putihlah jawabnya. Satu lagi sifat negatif kamu, sukar untuk mempercayai orang lain!

ANGKA KEHIDUPAN 5
Bagi kamu, hidup ini hanya sekali saja. Tidak ada faedah memikirkan perkara lepas yang mengguris hati. Kamu lebih suka memandang ke depan dan bersemangat
tinggi. Kamu juga suka mencari perubahan dan pembaharuan. Pekerjaan yang sesuai dengan kamu ialah tugasan luar pejabat yang tidak mengongkong kebebasan kamu. Namun kamu sukakan kehidupan yang damai dan privacy. Satu lagi sikap kamu, tak suka cari pasal dengan orang lain!

Kelemahan Diri:
Oleh kerana kamu suka membuat pembaharuan, kadangkala terlalu ‘excited’ mengejar sesuatu yang baru sedangkan rancangan lama masih belum siap lagi! Kamu juga agak boros apabila menyentuh soal duit. Selain itu, kamu cepatbosan dan suka bertukar kerja. Awas! Kadangkala
mereka ini juga suka menukar pasangan!

ANGKA KEHIDUPAN 6
Mereka yang bernaung di bawah angka kehidupan ini seorang yang bertanggungjawab dan pandai menjaga perhubungannya dengan orang lain. Mereka juga berjiwa patriotik dan suka bersederhana dalam serba serbi. Mereka juga sukakan kehidupan yang damai dan bencikan
pergaduhan. Sebab tu bila ada teman yang bertekak, mereka buat tak reti. Nanti memburukkan lagi keadaan. Tapi dalam masa yang sama, mereka ini sesuai dijadikan orang tengah kerana mereka ini takkan berat sebelah.

Kelemahan Diri:
Hai..gila kuasa nampak? Tanpa sedar, kadangkala mereka ini akan ambil tugas orang lain. Mereka juga selalu gelisah bila ditimpa masalah walaupun remeh. Dalam soal cinta, mereka ini juga agak keterlaluan. Asyik nak berkepit aje!

ANGKA KEHIDUPAN 7
Biasanya mereka yang berada di bawah angka ini mempunyai pemikiran yang tinggi dan suka berfikir secara logik. Mereka juga pandai memulakan komunikasi walaupun dengan orang yang pertama kali bersua. Sebab tu mereka ini mudah jalinkan persahabatan dengan orang
lain. Selain itu, kebiasaannya keputusan yang mereka buat pasti tepat dan tidak akan disesali di kemudian hari.

Kelemahan Diri:
Mereka ini sering berasa gelisah dan curiga. Boleh jadi pengkritik yang baik kerana sifat mereka yang suka mengkritik. Jangan macam tu kamu pun bukannya ‘perfect’ sangat! Sifat kamu yang pentingkan kesempurnaan membuatkan diri kamu sering dipermainkan teman-teman. Padan muka!

ANGKA KEHIDUPAN 8
Wah! materialistik rupanya kamu ni! Tak nak mengaku lagi tu? Tapi biasanya kamu sentiasa memperolehi apa yang kamu inginkan. Selain itu, kamu juga pandai mengaturkan soal kewangan. Kamu juga mempunyai pandangan yang luas dan rajin bekerja. Dalam perhubungan, kamu memang jenis yang setia habis!

Kelemahan Diri:
Eh! Dahlah materialistik, boros pulak tu. Selain itu, kamu ini agak sombong orangnya lebih-lebih lagi dengan orang yang tak dikenali.

ANGKA KEHIDUPAN 9
Syabas! Kamu bersifat dermawan dan berperikemanusiaan. Kamu juga prihatin terhadap pemasalahan orang lain terutamanya yang rapat dengan kamu. Dari segi penampilan, kamu sentiasa pastikan diri kamu kemas dan bergaya. Pergaulan pula, kamu pandai membawa diri dan sering mengalah. Malas nak cari gaduh!

Kelemahan Diri:
Kelemahan kamu, hidup yang tidak terurus! Kamu juga sensitif yang tidak bertempat dan berjiwa pemberontak. Satu lagi, berhati-hati dengan mereka ini kerana mereka ini suka bertukar pasangan seperti mereka suka tukar kerja! Selagi tak puas hati, selagi itulah mereka akan mencari! Satu lagi sifat mereka, suka menyendiri dan tak suka diganggu lebih-lebih lagi time mood tak betul!

Selamat Mencuba!!

Andai Ku Tahu ~Ungu~

Lirik lagu andai ku tahu dari Ungu...
Salah satu lagu favourite Eira

Andai kutahu
Kapan tiba ajalku
Ku akan memohon
Tuhan tolong panjangkan umurku

Andai kutahu
Kapan tiba masaku
Ku akan memohon
Tuhan jangan Kau ambil nyawaku

Aku takut
Akan semua dosa dosaku
Aku takut
Dosa yang terus membayangiku

*Instrumental*

Andai kutahu
MalaikatMu kan menjemputku
Izinkan aku
Mengucap kata tobat padaMu

Aku takut
Akan semua dosa dosaku
Aku takut
Dosa yang terus membayangiku

Ampuni aku
Dari segala dosa dosaku
Ampuni aku
Menangisku bertobat padaMu

Aku manusia
Yang takut neraka
Namun aku juga
Tak pantas di surga

Andai kutahu
Kapan tiba ajalku
Izinkan aku
Mengucap kata tobat padaMu

Aku takut
Akan semua dosa dosaku
Aku takut
Dosa yang terus membayangiku

Ampuni aku
Dari segala dosa dosaku
Ampuni aku
Menangisku bertobat padaMu

Haaa... Haaaa... Haaa... Haaaa... [2x]

Wednesday, 17 September 2008

Pengalaman Seram

Assalamualaikum...
Juz nak kongsi pengalaman seram lagi menyeramkan...
Kejadian ni berlaku bln lps..
Eira, mak n ayah dlm perjalanan nk gi amik adik kt tmpt keje dia
Jln ke tmpt keje dia ni sunyi ckit...
Time 2 dh nk dkt kol 11 mlm
Tiba2 je terperasan ade satu makhluk ddk kt tepi pokok bunga..
Mula2 eira ingat org... Tapi....

Rupanye bkn..
Terkejut gak ar...
Tapi malas nk ingat
Lps sepuluh minit tunggu...
Barulah adik eira turun.. (lambat tol minah ni..)
Masa dlm keta adik lak buka cite hantu kt opis dia..
Apa lagi...
Eira ni mmg pantang ckit kalu cite hantu ni...
Apa lagi eira pon bg tau ar menda yg eira nmpk 2...
Terkedu kejap diorang dengar..
Pastu kitorang singgah mkn jap coz adik lapar..
Masa nk turun keta tu ar eira rase len..
Blkg ni rase berat je n cam nk pengsan..
Baru ar eira sedar yg menda 2 dh ikut kitorang blk sekali n ade kt dlm kereta
Eira pon terus baca ayat kursi n selawat byk2..
Alhamdulilllah x de perkara buruk yg berlaku..
Ni kira 1st time menda 2 ikut skali...
Serik ckit nk gi mlm amik adik
Takut perkara sama berulang lagi....
Mak pon dh siap bagi warning..
Kalau malam2 tu..
mata jgn asyik meliar..
Alhamdulillah..
Tak de apa yg berlaku..
N lps kejadian ni..
Eira byk kali gak ar teman mak n ayah gi amik adik

Hadis 1

  • [Bersabda Rasulullah S.A.W]
    "Berbahagialah hidup di dunia bagi
    orang yang mengumpulkan kebajikan untuk
    bekalan Hari Akhiratnya,

    Sehingga ia memperoleh Redha Tuhannya.
    Dan celakalah hidup di dunia bagi
    orang yang dipengaruhi
    Oleh Dunia,
    sehingga ia terhalang dari amalan
    Untuk Akhiratnya,
    dan lalai untuk memperoleh
    Redha Tuhannya"
    [Riwayat Al-Hakim]


Tuesday, 16 September 2008

6 Pertanyaan Imam Ghazali

Pada suatu hari Imam Ghazali berkumpul bersama-sama dengan murid-muridnya lalu beliau bertanyakan beberapa soalan

PERTAMA : beliau bertanya apakah yang paling dekat dengan diri kita di dunia lalu muridnya menjawab :"Orang tua, guru, kawan dan sahabat". Imam Ghazali menjelaskan bahawa semua jawapan yang diberikan adalah benar tetapi jawapan yang paling tepat sekali bagi soalan ini ialah 'mati'. Sila rujuk surah Ali 'Imran ayat 185.


KEDUA : beliau bertanya apakah yang paling jauh daripada diri kita di dunia lalu muridnya menjawab :" negara China, bulan, matahari dan bintang". Lalu Imam Ghazali menegaskan bahawa semua jawapan yang diberi adalah betul tetapi yang paling betul ialah 'masa lalu'. Walau dengan apa cara sekali pun kita tidak akan dapat kembali ke masa lalu. Oleh sebab itu kita mesti menjaga hari ini dan hari mendatang dengan amalan soleh agar kita tidak sesal di kemudian hari nanti

KETIGA : beliau bertanya tentang apakah yang paling besar di dunia ini lalu muridnya menjawab: " Gunung, bumi, matahari". Lalu Imam Ghazali menjelaskan bahawa semua jawapan yang diberi adalah tepat tetapi yang paling tepat ialah 'nafsu'. Maka kita mesti berhati-hati dengan nafsu kita, jangan sampai nafsu mengheret kita ke neraka jahanam. Rujuk surah al-A'raf ayat 179.

KEEMPAT : beliau bertanya tentang apakah yang paling berat di dunia lalu muridnya menjawab :" besi, gajah". Imam Ghazali mengatakan bahawa semua jawapan adalah benar tetapi yang paling benar ialah 'menanggung amanah'. Segala tumbuhan, binatang, gunung ganang tidak sanggup memikul amanah tetapi manusia sanggup memikulnya ketika Allah meminta untuk memikul amanah khalifah di bumi. Manusia ramai yang rosak dan binasa kerana tidak mampu memikul amanah dengan baik akibat kecuaian dan kedegilan mereka dalam mengikut lunas yang telah ditetapkan oleh syarak

KELIMA : beliau menyoal tentang apakah yang paling ringan di dunia lalu muridnya menjawab :" Kapas, angin, debu dan awan". Imam Ghazali menyatakan bahawa semua jawapan yang diberi adalah benar tetapi yang paling benar ialah 'meninggalkan sembahyang' kerana manusia sering mempermudah dan meringankan sembahyang disebabkan terlalu mementingkan urusan dunia.

KEENAM : beliau bertanya tentang apakah yang paling tajam di dunia lalu muridnya menjawab:''Pedang". Imam Ghazali mengatakan bahawa jawapan itu adalah betul tetapi yang paling betul ialah 'lidah manusia' di mana disebabkan lidah maka manusia suka menyakiti dan melukai perasaan orang lain sehingga berlakunya perbalahan dan perpecahan. .

Salam Perkenalan...

Assalamualaikum...
Firstly, Eira ucapkan terima kerana sudi melawat laman blog Eira yg x seberapa ni..


Eira harap kita dapat berkongsi pengalaman & pendapat di laman ini..
Sekian dulu dari Eira..
:-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

::Tinggalkan Link Korang Kat Sini::

Copyright © 2012.All Right Reserved by Eira Aikawa