::Tabung Nak Bayar Roadtax Kereta ::

Wednesday, 23 July 2014

::Segmen Puasa& Kueh Raya Pertama::



Kali ni Eira nak join segmen dari mummy pulak..
Kalau korang nak join..
Silalah klik banner kat bawah ni ye..


Kali pertama Eira belajar puasa masa umur 6 tahun..
Tapi Eira cuma sempat puasa penuh sehari je..
Lagi 29 hari tu Eira puasa separuh hari..
Hehehe
Sebenarnya kalau boleh..
Eira nak puasa penuh..
Siap nangis2 sebab tak nak berbuka..
Tapi mak suruh berbuka gak..
Sebab memang nampak lembik sangat..
Almaklumlah..
Zaman budak2 kan kita ni aktif sikit..
Panjat pokok, main guli..
Bila balik dari main pulak..
Kena jaga adik..
Eira start puasa penuh masa darjah satu..
Tapi terpaksa tinggal puasa sehari..
Sebab sakit perut..

Kuih raya pertama yang Eira buat..
Kalau tak salah..
Biskut kacang..
Masa tu umur Eira 10 tahun..
Mak Eira yang sukat bahan2..
Tapi mak tak sempat nak buat..
So..
Eira dengan baik hatinya tolong buat..
Main tekap2 je..
Tapi mak yang tolong bakarkan..
Coz kitorang guna oven butterfly yang color hitam tu..
Sampai sekarang Eira still guna oven tu..
Tapi tahun ni..
Eira tak sempat buat banyak kuih..
Huhuhu

::Segmen Topup Raya by Dunia Zumal::



Sedar tak sedar..
Kita dah menghampiri hujung Ramadhan..
Pagi ni..
Eira nak join segmen dari Zumal
Segmen ni akan berlangsung sampai Raya Kedua..
Pada yang nak join tu..
Jangan lupa klik banner kat bawah ni k..


Puisi yang tak macam puisi dari Eira..

Ramadhan semakin tiba ke penghujungnya
Syawal bakal menjelang tiba
Dalam kemeriahan kita bersama
Jangan dilupa pada yang tak berupaya
Doa ku titip pada yang telah menemuiNya
Semoga mereka tenang di sana

Tuesday, 15 July 2014

::Siapa nak kad raya Farah Fauzi?::



Sebelum nak buka puasa..
Eira nak join segmen ni..
Mana tau boleh dapat kad raya..
Pada yang nak join tu..
Klik banner kat bawah ni k..

::Resepi Ketayap @ Kuih Gulung::



Hari Jumaat lepas..
Eira dan 2 oarang kawan kat opis..
Bercadang nak buat projek..
Macam projek besar je kan..
Sebenarnya..
De sorang akak kat opis ni..
Teringin sangat nak makan kuih ketayap..
Masa berbuka..
So..
Kitorang pun memulakan projek buat kuih..













Akak yang de lesung pipit tu..
Yang teringin nak makan..
Excited tol kitorang..
Jom kita tengok bahan2 yang diperlukan..

Inti:
Kelapa parut  ( dimasak
Gula merah       sekali)
*Kalau nak campur gula pun boleh, tapi kena tambah tepung gandum sikit. kalau tak inti ni berair lak

Kulit:  
Tepung gandum
Daun pandan (dikisar untuk ambil air)
1 biji telur
Sedikit tepung ubi

Bahan2 kat atas ni perlu dikacau sebati.
Panaskan kuali dan masukkan adunan kat atas..
Angkat letak dalam pinggan..
Pas tu masukkan inti dan gulung..
Ini lah hasilnya..
Semua siap bawa tupperware masing2..
Selamat berbuka..

*Korang dah ada kucing #KAX ke? Eira tak sempat nak kumpul..
Huhuhu

::Jadi Jururawat Tak Bertauliah::



Alhamdulillah..
Sedar tak sedar..
Dah masuk hari ke 17 kita berpuasa..
Kali ni..
Eira nak citer pengalaman Eira jadi jururawat..
Tapi yang tak bertauliah ye..
Sepanjang adik Eira kena tahan kat wad..
Dari 22 hingga 27 Jun..
Masa ni keadaan adik memang agak teruk..
Dia susah sikit nak bernafas..
Sebab dalam hidung pun ada kaca..
Mata sebelah kiri lak kena tutup..
Ni gambar lepas luka2 dicuci..
Kaca dalam mata pun dah dikeluarkan..
Siap boleh buat peace gi..
Walaupun mata sebelah je nampak..
Anak kawan2 adik yang datang melawat..
Siap cakap..
"Auntie ni macam Pirate of The Caribbean ar.."
Eira kena amik cuti seminggu untuk jaga adik..
Nasib baik bos faham..
Kena pantau adik Eira makan ubat..
Pas tu teman dia gi klinik pakar mata..
 Pada 7 Julai lak..
Adik Eira admitted gi kat wad..
Pembedahan pada 8 Julai..
Kali ni doktor nak bedah hidung pulak..
Eira memang takut bab bedah ni..
Sebab doktor cakap makan masa gak nak baik..
Tapi Alhamdulillah..
Allah telah mempermudahkan segalanya..
Doktor just naikkan tulang yang patah je..
Coz adik Eira cakap dia tak de masalah untuk bernafas..
Ni gambar lepas pembedahan..
Adik kena tahan kat wad sampai 9 Julai..
Sampai sekarang still pakai penahan hidung tu..
Nak elakkan terhantuk..
Ni la rupa jururawat tak bertauliah..
Terima kasih pada semua sahabat2 yang mendoakan adik Eira..
Alhamdulillah keadaan adik sekarang bertambah baik..




Monday, 14 July 2014

::Giveaway Raya by Azyan Ramle::




*Entri melekat dengan gam gajah sehingga malam RAYA*


Hadiah MISTERI menanti TOP REFERRAL!
Minuman Ephyra untuk yang bertuah!
Novel pd yang bernasib baik!
Topup pd yang lucky!
Dan lain-lain hadiah untuk dimenangi..

[Klik Banner untuk JOIN]


GA ini bertepek di ...... dan disponsor oleh Azurah | Afiqah | Emi | Siti Nur Syahirah | AHR On9 Shope


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

::Tinggalkan Link Korang Kat Sini::

Copyright © 2012.All Right Reserved by Eira Aikawa