::Tabung Nak Bayar Roadtax Kereta ::

Tuesday, 23 February 2016

::23 Februari 2016 ~ Klinik Mata::

Assalamualaikum.
Bulan Februari bulan yang agak sibuk buat Eira.
Boleh dikatakan hampir setiap minggu terpaksa berulang alik ke hospital.
Hari ni Eira kena teman ayah ke hospital lagi.
De appointment di klinik mata pulak.
Sehingga entry ini ditaip, sudah hampir 3 jam kami menunggu.
Bagi Eira, itu perkara biasa.
Mana-mana hospital pun memang kena menunggu.
Cuma timbul rasa kesian pada ayah.
Ayah tak betah duduk lama-lama atas kerusi roda.
No yang dipanggil pulak, kejap naik kejap turun.
Memang memerlukan kesabaran yang tinggi.
Bak kata board yang dilekat kat dinding hospital
"Your Patience Is Highly Appreciated"
So kita tunggu dan tunggu lagi..

Thursday, 18 February 2016

::26 Februari Mengubah Segalanya::

Tanggal 26 Februari 2002 mengubah kehidupan Eira sekeluarga.
Walaupun sudah hampir 14 tahun berlalu, terasa seperti baru semalam je berlaku.
Ayah masa tu baru je ditukar bertugas di Penang.
Sebelum ni ayah kerja kat Kuala Lumpur.
Pagi itu, semua sibuk dengan hal masing-masing.
Eira bersekolah dalam tingkatan empat manakala adik berada di tahun enam.
Ayah pulak dah bersiap-siap nak pergi kerja.
Masa kat sekolah, Eira dah mula rasa tak sedap hati.
Tapi tetap jugak teruskan sesi pembelajaran. Maklumlah awal-awal tahun, semua excited nak belajar.
Waktu kelas kimia di Makmal Kimia, tiba-tiba kerani sekolah datang jumpa cikgu.
Cikgu pulak, asyik toleh-toleh pandang kat Eira.
Lagi la buat Eira tak senang duduk.
Lepas habis je kelas, cikgu suruh Eira tunggu kat makmal. Teacher Tan, Guru Kimia Eira peluk bahu Eira.
"Saya harap awak bersabar, ayah awak kemalangan."
AllahuAkbar!!!
Tak dapat Eira gambarkan perasaan Eira pada waktu itu.
Rasa nak menangis, tak percaya dengan apa yang dah berlaku.
Untuk kepastian, Eira terus berlari ke pondok telefon di dalam sekolah untuk call mak kat rumah.
Tapi, nasib memang tidak menyebelahi Eira.
Dompet Eira tertinggal kat rumah. Eira tak dapat nak call mak dan sekali lagi Eira terpaksa berlapar di sekolah.
Alhamdulillah rakan sekelas Eira , Ain sudi pinjamkan hp dia untuk Eira call mak (adik-adik jangan bawa hp gi sekolah ye, takut kena denda lak. Eh tapi sekarang dah boleh bawa hp erk gi sekolah?)
Lega dapat cakap dengan mak. Memang betul ayah Eira accident.
Eira terus beritahu cikgu nak balik rumah. Tapi cikgu tak benarkan sebab tak de waris datang ambil.
Puas gak ar pujuk cikgu, akhirnya dapat gak balik.
Eira tak berapa ingat sape yang datang bawa Eira, mak dan adik ke Penang GH.
Bila sampai hospital lak, waktu melawat dah habis.
Kami semua tak dibenarkan masuk.
Mak Eira sorang je dapat masuk.
Mungkin sebab kesiankan Eira dan adik, akhirnya kami dibenarkan masuk melawat.
Pertama kali jumpa ayah, memang muka ayah nampak lain.
Muka ayah jadi bengkak dan hitam.
Selepas 3 hari, ayah dibenarkan pulan ke rumah.
Tapi..
Bila doktor maklumkan pada kami sekeluarga, yang ayah Eira dah hilang keupayaan untuk bergerak dalam erti kta lain lumpuh seluruh badan.
Jalan terbaik untuk pulih kembali ialah dengan melakukan pembedahan saraf. (Saraf C3 hingga C7 ayah ada masalah)
Peratusan untuk ayah pulih sepenuhnya hanya 50-50.
Sebab tu ayah ambil keputusan untuk tidak melakukan pembedahan.
Sejak kemalangan itu, kehidupan kami sekeluarga terus berubah 100%.
Kami hilang mata pencarian, hilang juga tali persaudaraan, persahabatan.
Namun yang penting Eira akan tetap bertahan walaupun asyik tersadung.
Doakan Eira ye sahabat-sahabat blogger

Monday, 1 February 2016

::Tak Ada Logika::

Assalamualaikum..
Agak lama jari jemari ini tak menaip entry baru.
Bila korang tengok tajuk entry ni mesti korang ingat Eira nak tulis lirik lagu Tak Da Logika dari Agnes Monica kan?
Sebenarnya eira nak tulis berkenaan satu cerita yang terjadi pada 14 Januari lepas.
Sampai sekarang Eira masih sukar nak mempercayai apa yang telah terjadi.
Kejadian ni berlaku pada petang Khamis, malam Jumaat. Waktu tu, Eira dan adik on the way nak balik rumah. Selalunya kami sampai awal kat rumah.
Tapi disebabkan adik Eira nak gi pesan kek birthday untuk kawan dia, kami tiba agak lewat.
Tambahan pula kereta yang Eira pandu berada di belakang lori tanah.
Memang kena pandu slow je lah.
Tiba di satu selekoh, kat kawasan perumahan yang dikenali sebagai Crystal Heights, lori di hadapa Eira bagi signal nak masuk kanan.
Eira pun terus potong kiri di sebelah lori.
Sempat gak ar Eira cakap kat adik.
"Lori ni nak masuk gi mana erk? Bukan ada jalan masuk pun. Jalan masuk kan dah terlepas."
Adik Eira lak jawab, "Mungkin dia nak ambil jarak nak masuk kot. Takut tak lepas nak belok."
"Ye lah kot. Tapi adik nampak kan lori tu, bukan kakak sorang je yang nampak kan?"
Eira bertanya kat adik.
"Adik pun nampak lah."
"Bukan apa, kakak takut benda lain je. Dah waktu senja kan. Tempat ni dah la keras."
Selesai je Eira berbicara, bulu tengkuk mula rasa meremang.
Bila sampai kat kawasan traffic light depan Masjid Ridhwaniah Sungai Batu, Eira dapat dengar de orang buka pintu kereta Eira.
Tapi kereta still terkunci.
Eira boleh dengar dengan jelas bunyi deruan motorsikal dan kereta.
Mustahil boleh dengar dengan jelas, kecuali kalau kita buka tingkap kan.
Sampai je kat kawasan flat rumah Eira, baru Eira perasan tanda pintu tak tertutup rapat de kat dashboard meter kereta.
Memang pelik sangat, sebab pintu semua Eira dah lock dari kedai kek tadi.
Eira terus cerita kat adik pasal orang buka pintu kereta tadi.
Adik pun terkejut dan beristighfar panjang.
Alhamdulillah, Eira bersyukur sangat sebab sampai rumah dengan selamat.
Walaupun de gangguan dalam kereta.
So kepada korang yang memandu pada waktu malam di kawasan yang kerap berlaku kemalangan, jangan lupa banyakkan selawat dan ingat pada Allah.
Jangan biar 'mereka' menguasai fikiran kita.

Ni gambar tempat kejadian. Waktu lori nak belok ke kanan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

::Tinggalkan Link Korang Kat Sini::

Copyright © 2012.All Right Reserved by Eira Aikawa